Lakataan suorittamasta - linssikeitto ja foccaccia


Jossain matkanvarrella huomaan kadottaneeni huolettomuuteni. Ihana ystäväni blogissaan sai tänä aamuna ajatukset kääntymään elämänlaatuun. Näin taaksepäin katsoessani on pakko myöntää ettei viimesyksyn putki johon itseni tuuppasin ole kuitenkaan se putki jossa haluan elämääni paahtaa. Huomasin etten nauti enää melkeinpä mistään mitä teen, vaikka melkeinpä kaikki mitä teen on sellaista josta nautin. Jossain vaiheessa upeista luovuuden kanavista tuli vain sanoja loputtomalla listalla jota yritin päivittäin lyhentää olemalla niin tehokas kuin vain ikinä.

Muistutukseksi itselleni:

Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista!
.. jos pää on täynnä muita ajatuksia, ei tarvitse mennä kauppaan väkisin yrittämään. On ok ostaa pizza tai muu. On myös ok jos vauvan pöperö ei ole aina homemade, tärkeintä on ravinto ei täydellisyys! Silloin kun tekee mieli, tanssi keittiössä!

Lapset ovat parasta, tärkeintä, rakkainta, suloisinta!
.. pysähdytäänkö ihmettelemään jääkimpaleita tai piirtelemään vastasataneeseen lumiseen , ihmettelemään kummallista patsasta? Pysähdytään vaan! Miksi äitiysLOMALLA olisi hoppu paikasta toiseen?

Remppani on unelmani!.. aikaavievää ja työlästä vaikka onki, pidän sen tekemisestä, sen sottaisuudesta ja sen mahdollisuuksista, kaikesta siitä! Maaliin ei ole pakko hötkyillä kun matkakin maistuu, kaikki aikanaan! 
Näitä voisi jatkaa loputtomiin.. 

Enkä tarkoita että arjen täytyisi maistua lomalta, tai elämän näyttää ja tuntua aina herkulta askareineen ja imuroimisineen. Olen kuitenkin ihan mielettömän iloinen siitä että jokin tässä aamulla vauvan herättäessä neljältä nauravana ja pirteänä naksahti pääni sisällä. Näkökulman vaihdos on ollut jo tovin tarpeen. Seitsemältä aamulla on hyvä fiilis naputtaa blogitekstiä kun päivää on jo kolme tuntia takana ja yksi nukkuu päiväuniaan ulkona ja yksi aamu-uniaan, musiikki soi ja lunta sataa sinisessä ulkomaailmassa. Tänään on hyvä päivä tehdä ruokaa, leikkiä, soitella ja järjestellä menoja ja ihanaa mennä vuorostaan raksalle (IHAN ITSEKSEEN) koolaamaan ja mies saa aikaa olla koti-isä tämän illan. Jos jotain jää päivän päätteeksi tekemättä, onko sen niin väliä?



Viikonlopun lämmin linssikeitto ja pitkästä aikaa leivottu vakkarileipä, foccaccia. Hyvää herkkua pakkasella jota kovasti yritän pakoilla!

Linssikeittoon tarvitset muutaman reilunkokoisen sipulin, valkosipulin kynnen sekä inkivääriä pienen pätkän. Kuulosta sipuleita kattilan pohjalla reilussa oliiviöljylorauksessa ja lisää loppuvaiheilla mukaan inkivääri ja valkosipuli pieneksi silputtuna. Lisää mausteita, chiliä, juustokuminaa, paprikajauhetta ja neilikkaa (hitusen) mukaan. Kaada sekaan hyvää (esim polpa) tomaattimurskaa kaksi tölkillistä ja huuhdo niiden mukana n. puoli litraa vettä sekaan. Paloittele kaksi isoa perunaa ja kaksi porkkanaa sekaan ja anna kiehua n. 10min hyvällä keskilämmöllä. Huuhdo n. 1,5dl vihreitä linssejä ja heitä kattilaan kiehumaan. Anna kiehua hiljalleen ainakin 20min. ja lisää suolaa sekä pippuria. Keiton kiehuttua silppua sekaan tuoretta timjamia reippaasti ja purista sekaan kolme limen mehua.


Taikina syntyy kun lämmität (vaikka mikrossa) 6dl vettä käden lämpöiseksi. Murenna yksi pala hiivaa leivontakulhoon ja kaada päälle reilu loraus oliiviöljyä (n.1/2dl) Sekoita hiiva öljyyn ja vähän vettä. Tee seoksesta tahnamaista ja kaada loppu vesi sekaan. Lisää sitten jauhot (14dl) sekaan, voit laittaa vain vehnäjauhoja tai lisätä haluamasi suhteessa sekaan myös täysjyvävehnää, ruista tai muuta tummempaa/maistuvampaa jauhoa. Anna taikinan kohota puolisen tuntia pöydällä. Sillä aikaa viipaloi iso sipuli ohuiksi siivuiksi ja laia siivut kulhoon. Heitä sekaan purkillinen pieniä tummia oliiveja ja iso nipullinen timjamia silputtuna. Kaada päälle desi oliiviöljyä. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille jauhotetuin sormin ja levitä sipuli-oliiviseos taikinan päälle. Ripottele vielä sormisuolaa ja paista koko komeus uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia.

- Ilonin Anna





2 kommenttia:

  1. Ihania ajatuksia, ihania muistutuksia! Mäkin olen opetellut ajatukseen, että pakastepizza on ok ja pikaruokakin on ok, kun molempia väsyttää pitkän päivän jälkeen ja nälkä on hirmuinen. Syödään huomenna terveellisemmin :). Stressata voisi niin monesta muustakin asiasta!

    Tänään, kun on vuorossa kirjoituspäivä kotona, voisin tehdä foccacciaa minäkin :). Taidanpa kokeilla sun ohjetta. Eilen tuli tehtyä reilusti linssisosekeittoa, joten tuore leipä maistuisi ihanalta sen kanssa tänään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! Keitot ja tuore leipä on aina loistoajatus!! Ihanaa viikkoa! :)

      Poista

 

Ota yhteyttä

iloni.info@gmail.com

Osallistujat

Liike osoitteessa:

hatanpään valtatie 5 , TAMPERE