valkopapupyörykkä-couscous-kulho


IMG_1739


IMG_1724


IMG_1744


Onnistuin alkuviikosta hääräämään keittiössä pienestä virhearvioinnista johtuen jotain ihan uudenlaista reseptiä. On se hassua miten joskus pienikin maku tai haju voi luoda inspiraatiolle hyvät olosuhteet. Olin aikeissa tehdä ihan muuta ruokaa ja keittelin valkoisia papuja hellalla. Papujen keitto kun ei ole mitään lyhytkestoista puuhaa unohdin ne tyystin ja lähdin puuhailemaan muita puuhiani. Lopputuloksena sainkin sitten ison kattilallisen hyvin hyvin pehmeiksi keitettyjä papuja.

Ensimmäisenä mieleen tuli, että teenpäs tästä hyvää papudippiä/levitettä, mutta siinä papuja survoessani tajusin että melkomoinen satsi olisi dippiä ollut syntymässä. Joten päätinpä kokeilla jotain muuta. Pöydällä rehotti persiljanippu ja valkosipuli ja niinpä heitin molempia papujen sekaan ja jatkoin sauvasekoittimella survomista. Lorautin sekaan öljyä ja rouhaisin reilusti pippuria sekä suolaa myllystä. Olin päättänyt tehdä pyöryköitä tai pullia, kummin nyt näitä nökäreitä haluaakaan nimittää. Viikontakaisen brunssin myslitehtailujen jälkeen kaapista löytyi tattarirouhetta, ja niinpä päätin nakata loput paketin pohjalta paputaikinan sekaan. Laitoin myös kananmunia kaksin kappalein sekaan ja lorautin makua antamaan soijakastiketta sekä
Worcestershire-kastiketta jonka nimeä en koskaan tahdo kaupassa muistaa. Lisäsin joukkoon vielä täysjyväohrajauhoja hieman paksuntamaan pyörykkätaikinaa ja sitten päästiinkin pyöräyttelyn ihanaan ja sotkuiseen puuhaan.

Papupyöryköinen taikina:

n.4dl valkopapuja (kuivina)
2-3 valkosipulinkynttä
iso nippu persiljaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
4rkl soijakastiketta
1-2 rkl
Worcestershire-kastiketta
3dl tattarirouhetta
2 kananmunaa
1-2dl täysjyväohrajauhoja + pyörittämiseen tarvittavat jauhot
voita paistamiseen

Pyöräyttelin taikinaa lautasella jonka pohjalle kaadoin täysjyväohrajauhoja. Pestasin miehen pannun varteen ja niinpä hän pyöräytteli pyöryköitä voin kera pannulla samalla kun minä vimmatusti pyörittelin taikinapalloja jauhossa. Näin aherrettiin tovi, heitettiin pullat kannelliseen uunivuokaan ja nostettiin sinne 200 asteiseen pätsiin kypsymään vielä pariksikymmeneksi minuutiksi.


Pyöryköitä pyöritellessäni alkoi kielenpäähän nousta makumuistoja. Muistelin kastiketta jota olin taannoin tehnyt (tätä) mahtavaa kuubalaista ruokaa varten. Niinpä pistin valkosipulia, chiliä, kuminaa, pippuria, kolmen limen mehut, hunajaa sekä soijakastiketta silppuriin ja surautin seoksen tasaiseksi. Lisäsin sitten joukkoon appelsiinimehua ja kiehautin litkun kaikkineen kattilassa. Sekaan lisäsin vain voin ja annoin kiehua vielä kymmenisen minuuttia kokoon.


Appelsiinikastike:
1-2 valkosipulin kynttä
1 mieto punainen chili
1 rkl kuminaa
reilu rouhaisu pippuria
3 limen mehua
1-2tl hunajaa
1tl soijakastiketta
3 dl appelsiinimehua
2 rkl voita

Mieleen tuli myös toinen kastike ja niinpä sekoitin paketillisen kermaviiliä ja cremefraichea keskenään ja makua lisäämään sekoitin seokseen puolikkaan teelusikallisen dijonsinappia.

Cremefraiche-kastike
1 prk kermaviiliä
1prk cremefraichea
1tl dijon sinappia


Olen viimeaikoina rakastunut kaikkiin "bowleihin" eli kulhoihin, eli ruokiin jotka kootaan yhteen kulhoon kastikkeinee päivineen. On sitten kyseessä kylmä tai lämmin salaatti, pastakulho tai jokin vastaavanlainen lämpimän ja kylmä ruoan välimuoto kuten mainitsemani kuubalainen kana-quinoa-kulho tai tämä loihtimani valkopapupyörykkä-couscous-kulho.


Jäljelle jäi siis enää "kulhon" pohjan valmistaminen. Valmistin coucousia paketin mukaan lisäten jo veden kiehuttamisvaiheessa yhden kananliemikuution keitinveteen. Couscousin turvottua lisäsin joukkoon mausteita, pippuria, suolaa, korianteria, chiliä ja lorautin joukkoon hieman oliiviöljyä ja appelsiinimehua raikastukseksi, kaadoin vielä purkillisen ananaspaloja sekaan tarkistelin makuja. Höyrytin toisessa kattilassa parsakaaleja jättäen ne hyvin hyvin rapsakoiksi, koska niin niistä miellä pidetään.

Couscous "salaatti"

4dl couscousia
1 kananliemikuutio
suolaa ja pippuria myllystä
1 tl jauhettua korianteria
ripaus chiliä
oliiviöljyä
1/2 dl appelsiinimehua
1prk pieniä ananaspaloja

Parsakaalia
Nippu tuoretta salaattia
fetajuustoa


Nyt oltiin siinä pisteessä ruoan laittoa että nostin vihdoin suurehkon kulhon kaapista pöydälle. Revin kulhon pohjalle salaatinlehtiä ja murustin fetaa reippaasti sekaan. Lusikoin couscousia salaattipedille ja hieman pyöräytin aineksia sekaisin. Heittelin päälle rapsakat parsakaalit ja papupyörykät. Päälle viimeistelyksi kaatelin kastikkeita luovasti sinne tänne roiskien ja nostin kulhon pöytään.

Vink: jos teet ruokaa yhtä paljon kun minä, ja haluat syödä sitä useampana päivänä, kannattaa kulhoon koota vain sen hetkinen annos ja säilyttää pullat ja couscous ja kastikkeet toisistaan erillään. Samoista aineksista voit sitten seuraavina päivinä koota uusia "kulhollisia" mutta maut säilyvät raikkaina ja salaatinlehdet tuoreina.


Ja vieläkin vaan aurinkoisin terkuin,

- Ilonin Anna -

Arvontaan voi käydä osallistumassa vielä tämän viikon loppuun (täällä).





6 kommenttia:

  1. Uiui, näyttääpä tosi hyvälle ja herkulliselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa :) Ihan yllätyin itsekin miten inspiroiduin noin uusiin makumaailmoihin :)

      Poista
  2. Tää inspiroi mut tekemään oman couscouskulhoni jääkaapin jämistä tänään. Kiitos muistutuksesta, että tällaisiakin ruokia on! :) Ja kiitos muutenkin ihanuudestasi. <3

    VastaaPoista
  3. Saatampa kokeilla viikonloppuna. Olisikin ihan uusi tuttavuus.. murusoosin sijaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiluun vaan! Tuli mieleen että mähän tein pyörykkätaikinasta aika valtavan, joten jos ei ole suurta vieraspoppoota tulossa tai et halua pakastella tulevia aikoja ajatellen (kuten mä sitten tein) niin puolikas pyörykkätaikinakin on tosi riittävä :D

      Poista

 

Ota yhteyttä

iloni.info@gmail.com

Osallistujat

Liike osoitteessa:

hatanpään valtatie 5 , TAMPERE